болница

Високи оценки на изпита по биология за бъдещите лекари

Всеки пети или точно 18, 25 % от явилите се кандидат-студенти на изпита по биология за прием в Медицинския университет-София получиха отлична оценка (над 5,50).

Всеки четвърти или 26 на сто са с „много добър“ на изпита по химия.

Отличните оценки по химия са 6%.

Това показват резултатите от представянето на зрелостниците, които искат да учат в най-желаното висше учебно заведение у нас. Тази година за едно място в МУ-София се борят между трима и петима кандидати, а миналата година бяха между трима и четирима.

Пълен бал

От всички 1353-ма кандидати, писали на двата изпита,

с максималния бал от 36 са четири жени – тоест те имат диплома с оценка пълно шест, толкова са получили и на двата изпита. Три от пълните отличнички са посочили като първо желание медицина, а четвъртата – фармация.

Местата

И тази година, както през последните, местата за медицина в Медицинския университет-София са 180, за дентална медицина – 120 и за фармация – 120.

Средно на двата изпита – по биология и химия, които бяха на 2 и 9 юли, слаби оценки са получили 23 на сто от явилите се кандидат-студенти. В тези граници са били лошо оценените и миналата година.

Нови специалности

Някои от новите магистратури, които ще стартират през учебната 2016-2017 г. във Факултета по обществено здраве са

  • Клинични здравни грижи,
  • Балнеология,
  • Здравословно и диетично хранене,
  • Медицинска козметика и др.

Традиционно висок е интересът към специалностите Кинезитерапия, Трудова медицина и работоспособност, Обществено здраве и здравен мениджмънт.

Чужди студенти

Освен голям брой българи, Медицинският университет-София има и много кандидати от други страни. През последните години е подчертан интересът на европейските граждани за обучение в университета. В момента от 2800 чуждестранни граждани (от 51 държави) 1900 са от ЕС.

А най-много от европейските граждани са от Италия, Гърция, Великобритания, Германия.

- реклама -