Всеки четвърти със над 150 лв. сметка за парно

Близо всяка четвърта сметка за парно е в размер над 150 лв.

Това показват данни за първите сметки на „Топлофикация София“ за новия отоплителен сезон. Сметките за парно щяха да бъдат още по-високи, ако ноември не беше толкова топъл месец.

Близо 55% от битовите потребители в столицата ще получат фактура за ноември на стойност до 100 лв., съобщиха от „Топлофикация София“.

За почти 21% от абонатите стойността за плащане ще бъде между 100 лв. и 150 лв. За около 24 на сто от абонатите сметката ще бъде над 150 лв., като 2,9% сметките са на стойност над 300 лв.

Тази година се радвахме на дълга и топла есен, което позволи отоплителният сезон да започне с 28 дни по-късно в сравнение с 2021 г.

Тенденцията за по-топло време продължи и през ноември, което допринесе за 21% намаление на доставената  топлинна енергия спрямо ноември миналата година.

По данни на НИМХ, отчетената средно месечната температура за месец ноември тази година е 8,1 градуса, спрямо 6,8 градуса през 2021 г., т.е. през 2022 г. тя е била с 1,3 градуса по-висока.

Въпреки по-благоприятните метеорологични фактори, припомняме, че цената на топлинната енергия беше повишена от 1 юли с решение на КЕВР с 40% спрямо миналия отоплителен сезон.

Това увеличение се компенсира частично от намаленото ДДС на 9%, но все пак и то оказва влияние върху месечните сметки.

Ноемврийските фактури за парно вече са достъпни онлайн на toplo.bg., в партньорските мрежи и в центровете за обслужване на клиенти, съобщиха от „Топлофикация София“.

Подробна информация за индивидуалното потребление абонатите могат да видят на 2-ра страница в съобщението към месечната фактура. Там е поместен и сравнителният анализ с предходния отоплителен сезон.

От дружеството напомнят на клиентите си, че в предстоящите празнични дни е важно да управляват разумно своето потребление.

Хората, които по време на празниците няма да бъдат в домовете си, може да изключат парното, за да платят по-малки сметки за декември.

За постигане на по-висока ефективност и оптимизиране на разходите, без да се нарушава топлинния комфорт в домовете, експертите на „Топлофикация София“ съветват пред парното да няма завеси или мебели. В противен случай част от топлината отива към стената и навън, което води до повишен разход на топлоенергия.

За допълнителна информация и при възникнали въпроси клиентите може да се свържат с „Топлофикация София“ на фейсбук страницата на дружеството и на телефон 0 700 11 111.

Източник: Труд

- реклама -