Всеки 4 от 5 македонци биха заминали от родината си

83,7% от анкетираните македонци отговарят, че биха заминали от Македония, ако имат такъв шанс.

Това сочат резултатите от анкета, в която са участвали 1474 граждани. Въпросът, на който е трябвало да отговорят е „Когато бихте могли, бихте ли заминали от Македония?“

8,3% от анкетираните се двоумят, а едва 7,9% от македонците биха останали в родината си.

Къде биха емигрирали, ако можеха

Различни са отговорите по отношение на държавата, където биха се преселили. Освен уточняване на страната – Германия, Австрия, Швейцария и др., има и отговори „Където и да било, само да не е Македония“, „По-далече от тук“.

„Защо бихте заминали?“

Най-честият отговор на въпроса е „За по-добър живот“. Един от анкетираните е  синтезирал отговора си в няколко изречения: “Катастрофално лошо функциониране на всички институции. Корупция, непукизъм, лоша инфраструктура. Големи злоупотреби със служебното положение. Онези, които трябва да организират работата и функционирането на институциите, са неспособни, корумпирани, алчни да спечелят много за кратко време. Няма дългосрочни планове за развитие и напредък. Корумпирана полиция, съдебна система … Здравната система е много зле организирана, неработеща. Образователната система е корумпирана. Факултетите се състезават кой ще дават повече дипломи на некомпетентни кадри! Способните, усърдни, тихи, трудолюбиви … остават встрани, да се оправят както знаят и могат.”

- реклама -