Все повече хора страдат от Неофобия, защо?

 Неофобията е тревожно разстройство, което се определя от представянето на прекомерния и неоправдан страх от новото. Затова сега когато се появи COVID-19 и това е нова и непредсказуема болест тревожността от това расте. Хората се страхуват винаги от новото, а когато то убива още повече.

Неофобията е специфичен вид фобия, така че индивидът, който го страда, не е толкова недоволен от новото. Това, което тя представлява, е висок страх от тези елементи и подчертана реакция на тревожност, когато е изложена.

Освен това, субектът с неофобия преживява тези усещания по неконтролируем и ирационален начин. Така че в някои случаи може да искате или да имате някакво намерение да изпитате нови неща, но високият ви страх го предотвратява.

 

За щастие, тази промяна в момента има ефективни лечения, които са в състояние да обърнат и да елиминират фобичния страх от новото.

След това се обсъждат основните характеристики на неофобията. Неговите симптоми и причини са обяснени, а интервенциите, които трябва да се извършат, са постулирани за адекватно лечение.

Характеристики на неофобията

Неофобията е своеобразен вид специфична фобия, в която елементът се страхува от всеки стимул, който е нов за човека.

По този начин тя се различава от по-известните специфични фобии като кръвна фобия или животинска фобия, поради нейната вариабилност на опасните елементи.

Тоест, докато при фобията на кръвта страхът е ясен, обективен и измерим (кръвта), при неофобията страховитите стимули са много по-променливи и непредсказуеми.

Всъщност, хората с неофобия могат да се страхуват от нещо, на което те приписват нови качества.

С други думи, този тип специфична фобия се страхува от всеки елемент, който е нов за индивида, независимо дали са материални неща, ситуации, дейности и т.н.

Прояви на неофобия

За да се страхуват по фобичен начин, новите неща имат двупосочно въздействие върху човека. Първо, неофобията пряко засяга поведението на човека. Второ, разстройството причинява тревожни промени, когато индивидът е изложен на нови елементи.

1 – Промяна на поведението

Състоянието на поведенческото разстройство може да бъде забележимо тежко. Това означава, че функционирането на човек с неофобия може да бъде силно ограничено и изменено от психопатологията.

Като цяло разстройството пречи на индивида да бъде изложен на нови ситуации и дейности. Така човек с неофобия може да изпълни напълно монотонен и рутинен начин на живот. Сега при коронавирусната пандемия хората отказват да се срещат с хора и се затварят вкъщи.

Запознайте се с хора, започнете работа, придобийте или купете нови неща, посетете местата, където никога не сте били, извършете дейност, която не е правена преди …

Всички тези елементи са примери за неща, на които човек с неофобия е ограничен. Това означава, че индивидът няма да изложи себе си или да извърши някоя от дейностите, обсъждани по-рано, поради страха, който му причиняват.

2 – Променена тревожност

От друга страна, неофобията се обяснява и характеризира с проявите на тревожност, изпитвани от човека.

Те се появяват, когато индивидът е изложен на опасните им елементи. Тоест, когато влезе в контакт с нови стимули.

Реакцията на тревожност в тези ситуации е сериозна и мотивира избягването на нови елементи и поведенчески промени.

Предимно симптомите на тревожност се проявяват чрез два основни компонента: физически и когнитивен.

Физическият отговор на тревожност може да варира във всеки отделен случай, но винаги се отнася до високо нарастване на централната нервна система. Човек с неофобия може да изпита някои от следните телесни симптоми:

1. Увеличаване на сърдечната честота.

2. Увеличаване на дихателната честота.

3. Хипервентилация.

4. Усещане за задушаване.

5. Тахикардия.

6. Увеличете изпотяването.

7. Мускулно напрежение

8. Разширяване на зеницата.

9. Главоболие.

10. Усещане за нереалност.

 

- реклама -