Все повече бездомни котки в Бургас

За разлика от много други областни градове, в Бургас няма бум на бездомни кучета. Все повече от тях си намират и осиновители. За изминалата година в града са уловени 398 кучета. Почти половината от тях – 170, са били осиновени, заяви Димо Стрелков -управител на приюта за бездомни кучета. Приютът за безстопанствени кучета поддържа и непрекъснато актуализира своята интернет страница, за да може процесът на осиновяване да бъде максимално улеснен.

Проблем с бездомните котки.

За разлика от бездомните кучета, които стават все по-малко, расте стремглаво броят на бездомните котки. От дирекцията по околна среда към общината апелират всички граждани да кастрират домашните си котки, тъй като останали по една или друга причина без стопанин, популацията им на улицата драстично се увеличава.

Засега в морския град приют за бездомни котки все още няма.

От няколко години в морския град има програма за безплатна кастрация на бездомни котки, което роди и нова професия в морския град – „ловец на котки“. По кастрационната програма към Община Бургас през 2018 година са уловени, обезпаразитени и кастрирани 1825 животни. След това те са върнати на местата, откъдето са били уловени.

- реклама -