бедност

Все повече българи няма да могат да си плащат здравните осигуровки

Очаква се през 2023 г. все повече хора да имат проблем с плащането на здравните си осигуровки, ако останат без работа. Здравният икономист Аркади Шарков, който е съветник на министъра на здравеопазването коментира, че е необходимо да се помислим за бюджетно неутрални начини за спомагане на бюджета на здравноосигурителната каса.

„В някои държави се обмисля компенсиране на здравните бюджети чрез приходите от акцизи„, уточни Шарков пред Bloomberg TV Bulgaria.

По отношение на недостига на лекарства в аптеките той посочи, че българските фармацевтични компании имат възможност да увеличат производството на тези медикаменти, за които имат лиценз, както е било по времето на Ковид пандемията със завода в  Разград, който произведе за една седмица 120 хиляди опаковки от липсващ лекарствен продукт.

„Ако сега се докаже, че има такъв дефицит, няма никакъв проблем при разговори с министерството заводът да увеличи производството. Същото важи и за другите производители, които са на територията на България  – в Дупница, София и Троян. Тук говорим за възможности, с които разполагаме за широкоспектърни антибиотици, както и за доказали се генерични продукти. Гражданите трябва да са спокойни, че ще може да се компенсира нуждата“, уточни съветникът на здравния министър.

- реклама -