Все по-скъпи продукти: Колко ни струва да си направим мекици.
Есента започва с по-високи цени на хранителните продукти. По-скъпо вече ни излиза олиото, брашното и сиренето в магазина. Колко повече ще ни струва да си направим любимите на хиляди българи мекици?
Илия и Петя Илиеви от Монтана са майстори на тесто вече повече от 20 години. Наблюденията им са, че през поседнете седмици цените на продуктите, които използват, се покачват драстично. Не знаят обаче защо това се случва.
„Казват, че има слаба реколта, но за мен не е оправдано. Това може да стане след няколко месеца след като се изразходят старите количества, а те вдигат на момента”, коментира Илия.
В момента бутилка олио се купува за около три лева, а за мекиците трябва много.
През годините Петя намерила и свой начин да разпознае хубавото и качествено сирене. „Цената играе голяма роля. По принцип истинското сирене е твърдо и има малки дупчици в него докато в имитиращия продукт това го няма”, поясни жената.
Истинското сирене, което може да се добави към пухкавите мекици, вече се купува на едро за над 11 лева за килограм.
„Клиентите се сърдят всеки ден, но това е положението. Нагоре ще вървим още“, казва Илия.
Макар и скъпа, за да ни е вкусна уикенд закуската и мекиците да са като на баба, Илия препоръчва: „Любов много и постоянство и желание за работа, това е“.
Още по темата:
Дините поевтиняват с 22,6 на сто и се търгуват по 0,50 лева за килограм на борсите у нас през седмицата, показват данните в седмичния бюлетин на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ). Поевтиняват също голяма част от зеленчуците, проследявани от комисията.
Индексът на тържищните цени (ИТЦ), който отразява движението на цените на хранителните стоки на едро у нас, през седмицата се повиши с 0,99 на сто до 2,089 пункта.
Миналата седмица ИТЦ беше на ниво 2,079 пункта. Базовото равнище на ИТЦ – 1,000 пункта, е от 2005 г.
Цената на доматите от открити площи намалява с 0,1 на сто до 1,75 лева за килограм, на червените чушки – с 3,7 на сто до 1,87 лева за килограм,
а на зелените – със 7,5 на сто до 1,68 лева за килограм.
Цената на зелето е надолу с 0,7 на сто до 1,08 лева за килограм,
а на зрелия лук кромид със 7,9 на сто до 1 лев за килограм. Поскъпват оранжерийните краставици – с 4,1 на сто до 3,14 лева за килограм, картофите – с 5,2 на сто до 1,18 лева за килограм, и морковите – със 7,1 на сто до 1,21 лева за килограм.
Цената на лимоните е по-висока със 6,5 на сто и те се търгуват по 3,88 лева за килограм. Прасковите също поскъпват – с 10,8 на сто до 2,33 лева за килограм. Поевтиняват гроздето – със 7,8 до 2,21 лева за килограм, както и бананите – с 1,8 на сто до 2,70 лева за килограм.
Кравето сирене е минимално надолу с 0,1 на сто до 11,29 лева за килограм, а кашкавалът тип „Витоша“ с 0,6 на сто до 16,79 лева за килограм.