ферма, крипто валута, кражба, ток, ЧЕЗ

Все още няма задържани за мега кражбата на ток от ферма за криптовалута край Божурище

Ферма за криптовалута е извършила най-мащабната кражба на ток в историята на електроразпределителното дружество ЧЕЗ.

Злоупотребата е разкрита на 12 декември. Екипи на дружеството и полицията са извършвали проверки за кражби на електроенергия в село Хераково, Община Божурище, заради установени аномалии на потреблението в района. Констатираното престъпление е в стопанска сграда в ТКЗС-то на селото, използвана за ферма за криптовалута. При проверките е открито незаконно присъединение към мрежа средно напрежение. Чрез него са захранвани незаконно инсталирани трансформаторни машини в сградата, обслужвали над 1000 компютърни конфигурации, използвани за копане на криптовалута.

„Установени са множество устройства, които служат за генериране на криптовалута. Намерени са и специфични такива, които помагат да се преобразува електроенергията. Цялото захранване на двете халета е било от незаконното присъединяване”, посочиха от прокуратурата.

По първоначални изчисления дружеството е претърпяло огромни загуби на електрическа енергия, равни приблизително на месечното потребление на 4250 семейства. Екипите на ЧЕЗ и МВР са работили цяла нощ, а намерената техника е иззета от полицията.

Стана ясно, че е установено търговското дружество, което е собственик на сградата. Има данни за лице, което е ползвало помещенията ѝ под наем.

Все още не е ясна точната сума на изразходваната електроенергия.

Към момента няма задържани. Няма данни и дали става въпрос за организирана престъпна група.

Стартирано е досъдебно производство. Предстои назначаване на технически експертизи, с оглед установяване на периода на ползване на устройствата, както и изчисляване на точния размер на нанесената щета.

- реклама -