курсантка

Все още има опасност за живота на курсантката, която се простреля с Калашников в гърдите

Към момента има реална опасност за живота на курсантката от Националния военен университет „Васил Левски“ във Велико Търново, която се простреля със зачисления ѝ автомат „Калашников“ в четвъртък.

Тя бе транспортирана във ВМА с военен самолет „Спартан“

„Пациентката постъпи в стабилно, но тежко състояние. Нещата за момента са добри, но има реална опасност за живота й“, обясни професор Евелина Одисеева, ръководител на Клиника по интензивно лечение на ВМА, която допусна, че може да настъпят усложнения.

„Става въпрос за изключително тежко нараняване, защото има прострелване с мощно оръжие, какъвто е автомат „Калашников”, вследствие на което в гръдния кош е попаднал не само проектилът на патрона, но и взривните газове, които допълнително увреждат тъканите“, поясни началникът на ВМА бригаден генерал Венцислав Мутафчийски.

Направеният още при пристигането скенер е показал почти унищожен горен лоб на левия бял дроб, който може да се наложи да бъде отстранен.

„Огнестрелното нараняване има своя еволюция и то не приключва с момента на изстрела и с първата среща на хирурга с нараняването. Затова в близките дни може да се наложи повторна операция за отстраняване на горния лоб на левия дроб. Ако се стигне до там, няма да има съществено повлияване в живота на пациентката, защото тя е млада и има достатъчно белодробна тъкан останала, за да поеме функцията“, допълни началникът на ВМА.

- реклама -