Времето: Жълт код за силен вятър в 14 области

Времето: Жълт код за силен вятър в 14 области. Днес се очакват потенциално опасни (жълт код) метеорологични явления.

За областите Видин, Монтана, София, Софийска, Враца, Ловеч, Габрово, Велико Търново, Търговище, Шумен, Бургас, Ямбол, Хасково и Кърджали е прогнозиран „жълт“ код за силен югозападен вятър – с пориви до 20-24 м/с, като за областите Софийска и Видин са включени и валежи от дъжд с количества до 20-25 л/м2.

За областите Кюстендил и Благоевград е прогнозиран „жълт“ код за локални краткотрайни валежи с количества до 20-25 л/м2, като са възможни и гръмотевици.

През нощта преваляванията временно ще спрат, облачността над много райони ще се разкъса и намалее.

Минималните температури ще са между 5° и 10°, в София – около 6°. Утре облачността ще е променлива, след обяд по-често значителна и отначало в Западна България, а до вечерта и на изток ще има превалявания от дъжд.

Условия за по-значителни валежи има вечерта и през нощта в крайните западни и южни райони на страната, там е възможно и да прегърми.

Ще продължи да духа умерен, в Източна България и северно от планините временно силен югозападен вятър. Максималните температури ще са между 16° и 21°, в София – около 17°, в Хасково и Кърджали около 18°, в Смолян – около 13°, предава БНР.

Над планините облачността ще бъде по-често значителна.

На места, главно в следобедните часове, ще има валежи от дъжд, над около 2000 метра – от сняг.

Условия за по-значителни количества има привечер и през нощта срещу събота на отделни места в Рило-Родопската област, там е възможно и да прегърми. Ще духа предимно силен югозападен вятър. Максималната температура на височина 1200 метра ще е около 11°, на 2000 метра – около 3°.

Над Черноморието облачността ще бъде променлива, след обяд по-често значителна, но едва привечер, на отделни места, ще превали дъжд.

Ще остане ветровито с умерен, временно силен вятър от юг-югозапад. Максималните температури ще са между 15° и 19°, на север от нос Калиакра – малко по-ниски. Температурата на морската вода е 8°-11°. Вълнението на морето ще е 3 бала, на юг от Бургас – 2 бала.

- реклама -