времето

Времето: Температури от 3° до 15°

Температурите ще са в широки граници, от 3° – 4° в Северозападна България до 15° в Източна.

Атмосферното налягане ще се понижи още и ще е значително по-ниско от средното за месеца.

През нощта валежите временно ще спрат, най-късно в източните райони от страната. На много места и облачността ще се разкъса и намалее. Вятърът ще отслабне, в Северозападна България и ще стихне, докато на изток ще бъде слаб от юг. Минималните температури ще са предимно между 0° и 5°, по-високи ще са по Черноморието.

Преди обяд от югозапад облачността отново ще се увеличи и в Западна и Централна България ще има валежи от дъжд. До края на деня ще завали и на изток. В централните райони на Южна България количествата ще са значителни – между 35 и 65 mm. Утре отново ще се усили вятърът от юг-югоизток, ще е умерен до силен и поривист. През нощта срещу неделя валежите ще продължат.

Сутринта по Черноморието облачността ще е разкъсана, но още преди обяд от югозапад ще се увеличи и до вечерта ще завали дъжд. Ще духа умерен и силен вятър от юг-югоизток. Максимални температура на въздуха: 12°-16°. Температурата на морската вода е 11°-13°. Вълнението на морето ще бъде 2 – 4 бала.

В планините ще бъде облачно, ветровито и с валежи от дъжд, над 1700 метра – от сняг. Ще духа силен и бурен вятър от южната четвърт. В Рило-Родопския масив количествата ще са значителни и ще се образува нова снежна покривка, а в комбинация със силния вятър по проходите ще има условия за преспи и навявания. Максималната температура на 1200 метра ще бъде около 5°, на 2000 метра 0°.

През нощта срещу неделя валежите ще продължат, значителни по количество ще са в Северозападна и на места в Южна България. В неделя още сутринта с ориентиране на вятъра от северозапад и с усилването му ще започне да нахлува студен въздух. В Западния Предбалкан и котловинните полета в Западна България дъждът ще премине в сняг, но валежите ще отслабнат и в много райони ще спрат. В Източна България с юг-югоизточен вятър през по-голямата част от деня ще остане топло за първата половина от декември; до вечерта и там вятърът ще се обърне от запад-северозапад. В началото на новата седмица температурите навсякъде ще се понижат, минималните ще са между минус 5° и 0°, максималните – между 0° и 5°, по морския бряг с 2-3 градуса по-високи. Времето ще се задържи предимно облачно. По-съществени ще са валежите във вторник в Централна и Източна България, предимно от сняг. Вятърът ще е предимно от запад-северозапад, до умерен.

- реклама -