Времето през уикенда: жега с малко гръмотевици

Жега с малко гръмотевици. Така може да се резюмира времето, което ни очаква днес.

В събота се очертава поредният слънчев и горещ ден с температури следобед над 30 градуса. В някои традиционно топли райони живакът може да удари и до 35 градуса. Облачността ще е минимална сутринта, но следобед и вечерта над Западна България ще се формира гръмотевична облачност. С краткотраен, на моменти интензивен валеж с гръмотевици и риск от градушка. Явленията ще са предимно около планините. Ще духа и вятър от североизток, с по-силни пориви в Източна България.

В неделния ден атмосферата ще е по-неустойчива в източната половина на страната. Там в часовете следобед и вечерта ще се развиват бури с гръмотевична активност и опасност от градушки. По-голяма вероятност за всичко това има в Североизтока. През деня жегата и задухът следобед ще се запазят. Вятърът ще обърне посоката си от северозапад и ще е със по-силни пориви по Старопланинските била, в Дунавската равнина и в Тракия.

По крайбрежието съботата ще е по-подходяща за плаж, тъй като в неделя времето ще е с повече облаци и вероятност за валежи с гръмотевици. Максимални температури на въздуха през уикенда – 25-30 градуса, на морската вода около 22-24 градуса. По-високи вълни, до метър-два, се очакват в събота. В последния ден на седмицата морето ще се успокои.

През предстоящата първа пълна юнска седмица над Черно море ще се обособи зона с ниско атмосферно налягане, с която времето ще е неустойчиво. В понеделник и вторник в източната половина на страната ще има по-значителна облачност с валежи. Около средата на периода валежи с гръмотевици и риск от градушки ще има на повече места в страната. Дневните температури ще се понижат леко, но ще се движат около и малко под 30 градуса.

- реклама -