Времето през седмицата: Чака ли ни дъжд?

Какво ще е времето през седмицата каза пред NOVA синоптикът от НИМХ Красимир Стоев.

Той разкри, че през седмицата валежите ще бъдат често явление.

„Денят започва с температури между 7 и 13 градуса, на фона на предимно слънчево време. Започна обаче процес на увеличение на облачността. Привечер ще започнат и валежи”, обясни синоптикът.

По думите му температурите ще бъдат по-ниски от обичайните за този период на годината.

Като цяло обаче се очаква топъл месец. Преди няколко дни, за Труд, Петър Янков от ТВ-МЕТ посочи, че температури устойчиво ще минат 20-градусовата бариера. Според климатичната справка средните максимални температури по принцип са между 20 и 25 градуса, а средните минимални: между 8 и 13 градуса.

Нормалните валежни количества в низините са от от 50 до 90 литра на кв. м, в Предбалкана и по планините от 100 до 150 литра. Обикновено по–сухо е от 1 до 10 май, и от 16 до 19 май.

Тази година май ще бъде със средни максимални температури в населените места около нормата – от 20 до 25 градуса. Във валежно отношение над западната и южна  част от страната се очакват количества близки до установените норми. А именно 50-120 л/м2!, а над югоизточната част от страната валежите ще бъдат под климатичните норми – до 40 л/м2.

 

- реклама -