Времето през пролетта на Балканите: Жеги и риск от наводнения

С настъпването на пролетното равноденствие още днес,

20 март, метеоролозите публикуваха прогнозите си за предстоящия пролетен сезон в Европа.

Въпреки че пролетта обикновено се свързва с по-топлото време, месец март може да донесе периоди на зимно време, включително и снеговалежи в Централна и Източна Европа

Части от Обединеното кралство, Скандинавия и

Алпийския регион вероятно ще завършат месец март с аномално по-високи общи снеговалежи, докато много други части на континента ще бъдат с тенденция да отбележат нива под историческата средна стойност.

Феноменът стратосферно затопляне, изигра голяма роля за по-студеното време  в голяма част от Северна Европа през първата половина на март.

На всеки няколко години това събитие се предизвиква

от смущение в горните слоеве на земната атмосфера, където се намира полярният вихър.

Тези внезапни стратосферни затопляния са отговорни за това, което доведе изключително студено време, по-известно като „Звяр от изтока“ до Обединеното кралство и Ирландия от края на февруари до март 2018 г.

Липсата на валежи в Южна Европа през март може да създаде проблеми и по-трайни засушавания в Обединеното кралство, Ирландия и дори части от Франция.

Още от началото на годината в много региони се наблюдава липса на валежи.

Очакваното увеличение на пролетните валежи в Южна и Югоизточна Европа поражда опасения сред метеоролозите за реална опасност от наводнения в Италия и на Балканите

Като се има предвид, че Средиземно море е необичайно топло, бурите могат да осигурят допълнителна влага и да доведат до значителни валежи.

Липсата на сняг в италианските Алпи ще изиграе значителна роля за намаление на нивата на реките тази пролет.

Пролетните валежи са очаквани с нетърпение в целия алпийски регион, за да може поне малко да се предотврати задаващата се суша. Снежната покривка в по-голямата част от швейцарските, австрийските и италианските Алпи е с 60-70% под обичайното количество за началото и средата  на март.

Сравнително топлото Средиземноморие също може да доведе до силни природни бедствия в Италия, като разрушителни бури, градушка и внезапни наводнения.

С нарастването на жегите нараства и рискът от лошо време в Западна и Централна Европа

Въздействието на внезапното стратосферно затопляне постепенно ще отшуми в Северозападна Европа до края на март. През следващите дни тенденцията е да се образува силен антициклон, което ще създаде предпоставки за по-топло и сухо  време в Северна Европа, прогнозира AccuWeather.

Опасно време се задава за Западна и Централна Европа

От Франция до Полша горещите дни  постепенно ще се увеличават с напредването  на пролетния сезон. Тези страни ще  бъдат изправени пред риск от очаквано лошо време. Въздействие на Атлантическият океан и по-високите температури , могат да породят силни гръмотевични бури и суперклетки. Според AccuWeather този сезон се очертава да е динамичен, откъм силни бури. Части от Западна Испания и Португалия също ще се сблъскат с нестабилната атмосфера.

Жеги и риск от наводнения на Балканите  

Сухото време над Югоизточна Европа ще продължи поне до средата на пролетта. Очаква се период на значителни валежи и по-високи температури. Повишава се вероятността от нови наводнения към май и юни над Сърбия и България.

- реклама -
error: Съдържанието е защитено