Времето през лятото: Вижте пълната прогноза кога ще става за море

Времето през лятото: Вижте пълната прогноза кога ще става за море. Топ климатолог с прогноза за лятото – изненадите. 

Лятото настъпи с пълна сила,

а с него и отпуските и пътуванията. Очаква ли ни топло лято или ще трябва да се примирим с бурите и градушиките. Юли и август ще бъдат с

температура над обичайните. 

Най-високите температури на морската вода по нашето крайбрежие са измерени през 2010 година. 

Необичайни циклони

влияят на времето по Средиземноморието, споделя климатологът Симеон Матев в специално интервю за вестник „Стандарт“.

– Господин Матев, лятото започва доста променливо. Можем ли да очакваме и тази година големи горещини, които да ни накарат да се почувстваме като на друг континент?

– Първо да кажем, че това променливо, динамично начало на лятото, което наблюдаваме е всъщност характерна черта на нашия климат. България се намира на такива ширини в Северното полукълбо, че максимумът на валежите е през последната седмица на май и първите две на юни.Това правило важи за 3/4 от страната, така че да вали през тази част на годината не само, че не е необичайно, а напротив, това е нещо нормално. Друг е въпросът, че в определени години вали малко повече отколкото е обичайно. Съвсем трети въпрос е, че понякога се създават условия, при които само за два, три часа падат

валежи като за цяла месечна норма.

И всъщност тогава наблюдаваме в разделени части на страната и наводнения. Двата най-основни модела за прогнозиране са американският и европейският, те красноречиво сочат, че юли и август ще бъдат с температура над обичайните.

Това, разбира се, не означава, че ще умрем от жеги. Случването на горещини е плод на по-скоро случайно съвпадение на няколко фактора в атмосферната циркулация, които почти всяка година водят до настъпването на

40-градусови горещини в нашата страна.

Но като цяло броят на годините, в които не са измервани температури над 40 градуса в нашата страна са малко за последните 30 години, а сега дали тази година ще имаме по-дълги или по-кратки периоди на валежи зависи от напасването на самата атмосферна циркулация през следващите два месеца.

Ако говорим по-конкретно, то периодът в годината, в който са възможни такива горещини е около 5 – 7 юли, около 20 юли и през два, три периода през месец август. Дали ще стане така предстои да видим. За съжаление дългосрочните прогнози не предоставят възможност за конкретика и детайли за повече от 10, 15 дни напред.

Ако се ограничим в тези 10, 15 дни

може да кажем, че предстои по-скоро нормално  лятно време с обичайни температури от порядъка на 30, 35 градуса. Нещо повече в началото на следващата седмица предстои захлаждане и то ще ограничи още повече възможността за горещини до края на месеца.

Обикновено, когато у нас е хладно горещини има някъде другаде в Европа и такива в следващите дни се очакват в Испания, където на места в южните части на страната ще бъдат измерени температури от 43 до 45 градуса.

Това са високи температури, особено за края на юни.

А сега сигурно се питате дали тези горещини няма да дойдат при нас – засега не се очертават такива високи температури да дойдат в близките десетина дни, но има тенденция за очакван горещ период, някъде през периода 5-7 юли в нашата страна. А сега дали това ще стане, то предстои да видим.

– А как стои въпросът за температурите в Западна Европа. Някои учени вече казват, че ни очаква, може би, едно от най-горещите лета. Доколко може да се има доверие на такъв тип прогнози, които са леко по-апокалиптични, ако така може да кажем. 

– Те са леко апокалиптични не за друго, а защото информацията в тях е стресираща за обикновения получател на информацията. Такива прогнози се правят на чисто статистическа база и ако гледаме статистически – абсолютно е възможно да има такова лято в Европа.

Макар че едва ли ще се повтори горещото лято на миналата година, поне не и тази. Разбира се, това не означава, че някой от следващите лета няма да е по-горещо и с още по-високи температури. Дали ще се сбъдне зависи от доста фактори, които само атмосферната циркулация

знае как ще се случат и дали ще се случат.

Засега има индикации да се смята, че поне в Югозападна Европа наистина предстои много горещо време. А това от своя страна означава, че ако там е горещо, то възможността у нас да има горещо време е доста ограничена.  Ако в Западна Европа е горещо – при нас няма как да е горещо.

По-скоро ние трябва да се притесняваме от прогнози ако в Западна Европа е по-хладно и дъждовно, което автоматично означава, че ще може да очакваме дълги сухи и горещи периоди.

– А как стои въпросът с времето по морето, защото сега много хора организират вече своите екскурзии и почивки по Черноморието и въобще в Средиземноморието. Там какво можем да очакваме като температури и като състояние на времето през тези месеци?

– За нашето Черноморие очакванията са да бъде с температури – градус, два над нормата, което означава едно стабилно топло време. Разбира се, за повечето от хората, които отиват на морето за слънце и топлина – ще го получат.

Морската вода към момента е с

температура 23, 24 градуса и тези стойности са близки до нормалните. През следващите дни малко ще се повишават и най-вероятно през втората половина на юли и началото на август по нашето крайбрежие температурата на водата ще бъде 24-26 градуса. Ако се задържат по-горещи дни, то е възможно

температурата да достигне до 28 градуса.

Тези стойности са много приятни за морска почивка. Само ще отваря една скоба, че най-високите температури на морската вода по нашето крайбрежие са измерени през 2010 година и забележете, че те достигнаха до 30, 32 градуса. Тази година е малко вероятно да има такива стойности, така че по-скоро в това отношение лятото ще си е нормално.

Ако говорим по Средиземноморието,

то тази година се наблюдава една повишена активност на средиземноморски циклони, което е необичайно за това време на годината и това е причината за честите превалявания в средиземноморския регион в началото на лятото.Тенденцията е тази активност постепенно да затихва, но въпреки това през първата половина на юли все още ще оказва влияние с условия за превалявания, а това е и причината за очакваните повече валежи в западната половина на Балканите за месец юли, включително и за

западната част на нашата страна.

Тези валежи обаче няма да са ежедневни, няма да са постоянни. Просто ще има редуване на периоди с превалявания и прегърмявания, и такива периоди със слънчеви часове и без валежно време, а проблемът на тези валежи е, че макар и за два, три дни може да се излеят големи количества дъжд, което от своя страна да предизвика проблеми.

– Как стои въпросът с градушките и всички онези природни аномалии и бедствия, които навреждат на реколтата и засягат посевите и нивите?

– Градушката не е нещо нормално, но е едно явление, което е характерно за нашите места, особено силни и интензивни са градушките през месец юли. Тогава обикновено се нанасят и най-големи щети на земеделските стопани и това е така, защото

през юли атмосферата е достатъчно гореща.

Ако има условия за развитие на бурите, то те са доста мощни, съответно предизвикват падане на опустошителни градушки. Прогнозата на числовите модели за юли месец е за повече валежи от нормалното в западната половина на страната, което автоматично означава, че е

вероятно да има и дни с градушки.

Това не е някакво изключение, но все пак с тази прогноза, отново повтарям, трябва да ни светва лампичката, че е възможно в някой дни да имаме по-интензивни явления. За съжаление, отново ще повторя, че от сега не можем

да кажем дали на 7 юли ще вали градушка или на 13.

Просто отсега може да се каже, че през някои от дните на месец юли ще има много добри условия за интензивни валежи и гръмотевици, включително и за градушки. Разбира се, къде е възможно да се случват тези явления трябва да се следи в ежедневната прогноза.

- реклама -