Оранжев код в три области, жълт в останалите за дъжд и сняг

През следващото денонощие времето над страната ще бъде облачно и дъждовно. В Централна и Източна България валежите ще са значителни. В западната част на Северна България, при температури близки до 0°, ще има условия за поледици. Ще духа слаб, в Източна България до умерен вятър, предимно от североизток.

Оранжев код за дъжд и сняг е обявен в Стара Загора, Кърджали и Хасково, в останалите е жълт.

Минимални температури, в повечето райони, между 1° и 6°, максимални от 1-2° в Северозападна България до 11-12° в южните райони и по Черноморието

Такава е прогнозата на Националния институт по метеорология и хидрология към БАН. Атмосферното налягане ще бъде по-ниско от средното за месеца и през деня ще се повишава.

Над Черноморието ще бъде облачно, дъждовно и ветровито. Ще духа умерен североизточен вятър. Температурата на морската вода е 13-14°. Вълнението на морето ще бъде 3-4 бала.

В планините също ще бъде облачно с валежи от дъжд, над около 2000 метра от сняг. Ще духа умерен до силен вятър от юг-югоизток, който вечерта ще отслабне. Максималната температура на височина 1200 метра ще около 7°, на 2000 метра – около 3°.

През нощта срещу четвъртък в Северна и по високите котловинни полета на Западна България дъждът ще премине в сняг, в Южна ще вали дъжд. В четвъртък валежите ще отслабнат, до вечерта ще спрат, вятърът ще отслабне.

източник: Фокус