времето, дъжд облачно

Времето днес: Облачно и дъждовно! Оранжев код за поледици!

В сутрешните часове ще преобладава облачно време и на много места все още ще има валежи от дъжд, в Северна България дъждът ще се примесва със сняг.

Това съобщиха от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към Българската академия на науките (БАН).

Ще има условия за образуване на поледици и заледявания.

В почти цялата страна е обявен жълт и оранжев код за образуване на поледици и валежи от сняг.

Единствено в областите Благоевград, Смолян, Кърджали, Ямбол и Бургас кодът е зелен и няма да има опасни явления.

Най-опасно ще времето в Монтана, Враца, Плевен, Ловеч, Габрово, Велико Търново, Русе, София, София-област, Пловдив и Хасково.

В останалата част от страната кодът е оранжев за потенциална опасност.

Минималните температури ще са от минус 5 – минус 2° на много места в северните райони от страната до 0 – 5° в южните и по Черноморието. По-късно през деня преваляванията ще спират и облачността ще се разкъсва и намалява. Ще духа слаб, в Дунавската равнина – до умерен вятър от запад-северозапад. Температурите ще са в широки граници от 3 – 7° в Северна до 8 – 13° на места в Южна България.

Преди обяд по Черноморието ще бъде предимно облачно и с превалявания от дъжд. След обяд валежите ще спират и облачността ще се разкъсва и намалява. Максималните температури ще са между 1° и 6°, близки до температурата на морската вода. Вълнението на морето ще е 2 -3 бала.

Над планините ще бъде предимно облачно и ветровито. Ще духа умерен, по високите и открити части и силен вятър от запад-северозапад. Преди обяд ще има превалявания от сняг, под около 1700 метра валежите ще са от дъжд. Максималната температура на височина 1200 метра ще е около 6°, на 2000 метра – около 0°.

Атмосферното налягане ще се понижи и ще е по-ниско от средното за месеца.

- реклама -