Код червено в 7 области

Времето: Червен код за ураган в няколко области

Червен код са силен вятър обяви за пет области Националният институт по метеорология и хидрология.

Предупреждението за урагана е за Монтана, Враца, Ловеч, Габрово и Велико Търново. Оранжев код е обявен за други 7 области на страната, а за останалите – жълт.

В същото време температурите остават високи. Минималните ще са между 9°С и 14°С, максималните – между 16°С и 21°С, в районите със силен фьон – и малко по-високи. В София – минимална 10°С, максимална – около 18°С.

Облачността ще бъде променлива, по-значителна – над планините и на места, главно по южните им страни ще превали. Вечерта над западните части ще се заоблачи и ще завали дъжд, в крайните северозападните райони – интензивен.

Над Черноморието облачността ще е променлива, без валежи. Ще бъде ветровито със силен до бурен вятър от юг-югозапад. Максималните температури ще са между 15°С и 20°С. Температурата на морската вода е 9°С – 10°С. Вълнението на морето ще е 3-4 бала.

В планините също ще е много ветровито. Ще духа силен и бурен, по откритите части – и ураганен вятър от юг-югозапад. Облачността ще е променлива, често – значителна и главно по южните части ще има краткотрайни валежи от дъжд, над 2000 метра – от сняг. Максималната температура на 1200 метра ще е около 10°С, на 2000 метра – около 2°С.

В петък валежите ще обхванат страната, на повече места и повече по количество ще бъдат в Западна и Южна България. Възможни са и гръмотевици, съобщи БТА. В западната половина от страната вятърът ще отслабне и ще се ориентира от северозапад, с него ще проникне студен въздух. С понижението на температурите, привечер в Западния Предбалкан и високите котловинни полета, дъждът ще преминава в сняг, но бързо ще спре. В Източна България ще продължи да духа умерен и силен южен вятър и там максималните температури ще останат над 15°C, а валежите ще са предимно слаби и на отделни места.

През нощта срещу събота, с обръщане на вятъра от запад-северозапад, и там температурите ще се понижат. След краткотрайно разкъсване и намаление на облачността още сутринта в събота от югозапад тя отново бързо ще се увеличи. На много места ще има и валежи, в Западна България – и от дъжд, и от сняг, в Източна – от дъжд. Температурите ще са в широки граници – минимални от около минус 2°С в отделни райони в Западна България до 6°С-8°С на изток, максимални – от 4°С-9°С в Западна България до 12°С-14°С в Източна.

- реклама -