Доспат

Извънредни мерки в Доспат заради огнището на коронавирус – маските стават задължителни, забраняват къмпингуването

Извънредни мерки в Доспат предприе местния кризисен щаб, след като стана ясно, че там има огнище на COVID-19.

Носенето на маски става задължително, затварят детските градини и забраняват къмпингуването в цялата община.

Въвеждат се задължителна дистанция от 1,5 метра между две лица на всички обществени места – магазини, аптеки, банки, а в заведенията и ресторантите се забранява сядането на повече от двама на една маса.
Забраняват се и масови прояви – сватби, абитуриентски тържества, молитви, културни прояви и др., както и събирането на повече от двама души на едно място.

Предприятието за играчки в Доспат, в което бяха установени 48 заразени с коронавирус работници се затваря временно, за да бъде ограничено разпространението на заразата. Toва съобщиха от Областния съвет по сигурност в Смолян, цитирани от БНР.

Предполага се, че заразата идва от Сърница, заявиха от РЗИ- Смолян. В цеха в Доспат работят много жители от съседни села, включително и от Сърница, където бе регистрирано огнище на COVID-19.

Не се препоръчват пътувания от и към Доспат, обяви областният управител на Смолян Недялко Славов.

„Нямаме още точно откъде, от кои населени места са положителните лица. След като получим и тази информация, ще започнем епидемиологични проучвания на всичките лица за техни контакти, които ще бъдат изследвани и ще бъдат поставени под домашна карантина. Самите работници, които са положителни, ще бъдат на домашна изолация 28 дни под наблюдението на техните лични лекари“, каза директорът на Регионалната здравна инспекция в Смолян д-р Мими Кубатева.

Очаква се утре директорите на здравните инспекции на трите съседни области Смолян, Благоевград и Пазарджик да се срещнат с главния държавен инспектор д-р Ангел Кунчев, за да се вземат общи противоепидемични мерки.

В цеха за производство на играчки за шоколадови изделия работят общо 220 души.

Иззети са проби от всички работещи. Заразените ще бъдат в домашна изолация за 28 дни под наблюдение на личните лекари. От РЗИ смятат, че заразата е тръгнала от Сърница, след което са заразени и работещи в предприятието.

- реклама -