Време за трети мандат – кои ще са печелившите?

Време за трети мандат – кои ще са печелившите? Ще се окаже ли успешен третият мандат за съставяне на редовно правителство? Експертите са скептични и според тях, която и политическа сила да избере президентът Румен Радев, е малко вероятно да се оформи политическо стабилно мнозинство. Ролята на президента е определяща при кого да отиде третият мандат.

„На която и партия да го връчи е много малък шанса за правителство и това би само отложило предсрочните избори с месеци, отколкото да се създаде стабилно мнозинство. Печеливши са тези, които се готови за избори“, коментира пред bTV темата конституционалистът доц. Наталия Киселова.

Прогнозата на експертите е, че дори и да има правителство, то ще бъде заложник на съществуващите конфликти между ГЕРБ и „Продължаваме промяната“.

„Нямам идея на кой  ще реши да връчи мандата президента. Новина би била, ако ДБ не получи мандата. Дори и да не го получи ДБ – вероятността от предсрочни избори  е огромна“, коментира темата и политологът Слави Василев.

Най-лесният сценарий за политиците е да дойдат по-бързо предсрочните избори.

„Мандатоносителят не е най-важен, важното е мнозинството, което се конструира, възможността за разговори или преговори, за това от самото начало беше насочено вниманието към третия мандат“, категоричен е политологът доц. Даниел Смилов.

Досега не е имало опит за реални разговори за правителство, подчертават още политолозите.

- реклама -