Време е за пролетно почистване: 5 съвета как да стане по-лесно

Пролетта настъпи, така че е време за почистване! Но преди да започнете, ето някои неща, които трябва да имате предвид.

1. Първо, бъдете реалисти

Идеята за почистване на цялата къща може да изглежда непосилна. Вместо да се опитвате да се справите с всичко за един ден, подреждайте по една стая, след което преминете към друга. Това ще ви даде по-голямо усещане за победа, вместо да се опитвате да почиствате няколко стаи малко по малко. Например, през уикенда можете да почистите хола и спалнята. Не се притискайте да почистите стаята до определено време, отделете толкова, колкото е необходимо.

2. Бъдете подготвени

Точно както готвачът ще събере всичките си съставки, инструменти и приспособления, преди да започне да готви, вие трябва да направите същото, преди да започнете да почиствате. Това ще спести време, тъй като няма да тичате напред-назад до шкафа под кухненската мивка в търсене на почистващи препарати или други полезни неща.

Ако разполагате с място, отделете почистващите си продукти по стая, например почистващи препарати за баня, почистващи продукти за кухнята и продукти за хол/спалня/коридор.

3. Бъдете еко

Искате по-евтина или по-зелена алтернатива? Оцетът е идеален за премахване на натрупвания от варовик върху кранове (макар и не позлатени) и душ паравани. Също така е страхотен, когато става въпрос за почистване на прозорци .

Смесете сода бикарбонат и вода, за да направите паста за измиване. Тя е идеална при премахване на петна от работни плотове, мивки, готварски печки, врати на фурната и тенджери.

Лимоновият сок е естествен избелващ агент. Използвайте го, за да премахнете петна от дъските за рязане, като натриете с пресен лимон и оставете за една нощ. Също така е ефективен при премахване на петна от ръжда. Половин капачка към прането ще го озари.

4. Съберете цялата бъркотия в стаята преди да започнете да почиствате

Носете със себе си няколко кошчета или кутии за съхранение, за да можете да сортирате нещата, които искате да запазите, съхранявате, рециклирате, продадете, дадете на мякого. Бъдете честни със себе си и безмилостни; почти сигурно се нуждаете от по-малко, отколкото имате.

5. Започнете отгоре

След като изберете стаята, работете отгоре надолу. Прахът може да се движи и да се утаява, например, избърсването на камината, преди огледалото просто ще остави праха да се утаи отново върху чистата повърхност и ще свърши повече работа за себе си. Тази поръчка си струва да запомните: прах, прахосмукачка, измиване на подове.

Източник: idei.bg

- реклама -