Вратичка в закона спасява друсани и пияни шофьори от затвора

Пред „Марица“ полицаи разказаха за няколко случая, когато спират видимо пиян или друсан водач с тузарска кола. Униформените неколкократно го подканват да даде проба за алкохол с дрегер или за наркотици с драг чек.

Шофьорът обаче категорично отказва.

Тогава проверяващите полицаи обясняват, че има алтернативни способи, като например доказателствен анализатор или химическо лабораторно изследване в лечебно заведение чрез биологични проби. Друсаният или пиян шофьор отказва и тях.

Последващото наказание – две години без

книжка и 2 бона глоба е далеч за предпочитане пред евентуална присъда и затвор, ако например драг чекът покаже, че човекът е здраво надрусан.

Адвокати коментираха пред „Марица“, че това е често използвана тактика. Тя обаче е в разрез с възпитателната функция на закона. Конкретният шофьор няма да си вземе поука, а само ще изкара 2 бона от дебелия си портфейл и ще продължи да кара друсан или мъртвопиян.

До момента, в който причини смърт, че

и след това, коментират юристи.

Последните примери са от Асеновград и село Ръжево Конаре. При първия случай шофьор на „Фолксваген“ е отказал категорично да бъде тестван по какъвто и да е начин. След това дори не е обжалвал и наложената му парична санкция и

отнемане на правото да управлява.

Бърз преглед на съдебните протоколи в електронната система потвърждава думите на юристите, че тактиката се използва често. Особено когато става въпрос за по-високопоставени личности. Случващото се е определено от магистрати в Районния съд в Асеновград

като „празнота в закона“, имайки предвид цитираните случаи.

Ако тази „вратичка“ остане така, тогава каква полза от полицаите на пътя, модерните джаджи, с които разполагат, и техните усилия да залавят джигити, питат възмутени читатели на „Марица“.

- реклама -