Врати към ада- историята на няколко природни феномена (СНИМКИ)

В Узбекистан има кратер наречен от местните “Вратата към ада”.

Разположен е край малкия град Дарваз. Историята на това място продължава вече 47 години, след като геолози са сондирали за газ. После внезапно, по време на сондирането са открили подземна пещера, толкова голяма, че цялото оборудване за сондажа е потънало дълбоко под земята.

Никой не посмял да отиде там, защото пещерата се запълнила с газ и пламнала. И от тогава това горене, вече от 48 години не прекъсва, без никаква пауза. Никой не знае колко тона газ е изгорял за всички тези години, но явно газта там е неизчерпаема.

„Вратата към ада“ е една от най-големите атракции в Туркменистан и стотици хиляди ежегодно идват да я видят.

Засега кратерът не е ограден, което дава възможност на туристите да стъпят на ръба на скалата и да видят ямата изключително отблизо, което е изключително опасно.

Дестинацията е на път да се превърне в световен феномен, а след близо 50 години, Туркменистан се надява да бъде включена и листата с чудесата на света.

Пещера на ада в днешна Турция

Пещера в древен Рим, за която римляните са вярвали, че е истинска “врата към ада”, е била толкова смъртоносна, че е убивала всички животни, които са се доближавали до нея, но не е убивала свещенослужителите, които са ги водили.

Мистерията изглежда е на път да бъде разбулена хилядолетия по-късно, след като учени смятат, че са разбрали какъв е механизма зад древната загадка. Според тях това всъщност е бил концентриран облак от въглероден двуокис, който е задушавал онези, които са го вдишвали.

Пещерата, на възраст от 2200 години, е била разкрита наново преди 7 години от археолози от университета в Саленто. Тя се е намирала близо до град, наречен Хиераполис /днес Памуккале/, на територията на днешна Турция, и е била използвана за жертвоприношения на животни, основно бикове, които са били превеждани през Плутониума – или вратата на Плутон, древноримския бог на подземния свят, от кастрирани свещенослужители.

След като биковете са били въведени на арената, зрители са могли да седнат на издигнатите седалки на арената и да наблюдават как отровните изпарения, които се издигат от пещерата, умъртвяват животните.

Портите към ада в Сибир

Дълбоко в ледената сибирска пустош се намира странен и зловещ кратер, който местните са нарекли “врата към подземния свят“. Това е кратерът Батагайка, който е с дължина почти 1 км, и с дълбочина от 86 метра.

Започнал да се формира през 60-те години на 20-ти век, след като голяма част от горите в района били изсечени. Изчезването на тези древни гори, забързва климатичните промени в района и води до необратими последици, една от които е топенето на дълбоко замръзналата почва, което пък на свой ред е довело до пропадане на земна маса.

От години това място е обвито в мистерия и буди страх у местното население, което смята Батагайка за порта към ада и един от знаците, вещаещ идването на Апокалипсиса.

Най-обезпокоителното около този кратер обаче, е фактът, че той не спира да расте с неимоверно голяма скорост.

- реклама -