Лукаш Храдецки, шлем

Вратарят на Байер тренира с шлем заради дупка от мъдрец

Вратарят на Байер Леверкузен Лукаш Храдецки стана автор на любопитно нововъведение във футбола. Националът на Финландия тренира с шлем за лакрос, като целта е челюстта му да бъде предпазена от евентуален удар.

Храдецки бе опериран преди три седмици. Тогава хирурзи извадиха един от мъдреците му и премахнаха киста в лявата част на челюстта му. Той все още се възстановява, но до старта на сезона в Бундеслигата обаче остават само 20 дни. Поради тази причина той е принуден да тренира с необичайния за футбола аксесоар. Неговите съотборници обаче имат забрана за сблъсъци с вратаря, тъй като вибрациите, които ще се получат, все още влияят отрицателно.

Не може да играе с шлема в официални мачове

Тъй като шлемът не може да бъде използван в официални мачове, не е ясно кога Байер ще може да разчита на Храдецки. Вратарят ще получи зелена светлина за изяви, само ако дупката в долната му лява челюст зарасне навреме.

Лукаш Храдецки, шлем

Шлем по идея на физиотерапевта Свен Елзингер

Използването на шлема е по идея на главния физиотерапевт на Байер Свен Елзингер. „Трябваше да импровизираме. Няма да е забавно дупката да зарасне, а аз да съм в слаба форма и да не мога да играя. Главата е добре защитена – това е важното. Факт е, че не виждам достатъчно добре, но и това има своите предимства. Развива мисленето в посока какво може да се случи“, обясни Храдецки.

По примера на Петер Чех

Първият вратар с шлем в модерните времена на футбола е Петер Чех от Арсенал. Неговият обаче е с различен дизайн – да пази част от черепа му. Причината – инцидент с футболист на Рединг, докато той бе част от Челси.

- реклама -