Връщат предсрочно ДДС на големите фирми, ако са коректни

Предсрочно връщане на ДДС на големите фирми, ако са коректни данъкоплатци ще прави НАП. От агенцията обявиха, че ще възстановят максимално бързо почти 300 милиона лева данък. Той ще бъде върнат на дружества големи инвеститори, производители на стоки, части и консумативи, основно за експорт. През февруари те са осъществили сделки с държави-членки на ЕС и с трети страни, като са ги декларирали в НАП.

Това е възможно благодарение на специфичните подходи на приходната агенция за по-бързото обслужване на бизнеса. Един от тях е опростената процедура за възстановяване на ДДС.

Целта е в настоящата сложната обстановка милиони левове максимално бързо да се връщат в стопанския оборот. За да не се затруднява икономическата дейност на предприятията, посочиха от НАП. По този начин се генерират и нови приходи за бюджета на държавата и обслужването на важни социални и икономически сектори в нея.

За пореден месец дирекция „Големи данъкоплатци и осигурители“ ще възстанови предсрочно ДДС на почти 90% от дружествата, които са го декларирали“. Това изтъкна Георги Стефанов, директор на териториална дирекция ГДО.

„На компании, които имат добра данъчна история, сумите се възстановяват почти веднага без проверки. Партньорският подход на НАП е продиктуван изцяло от разбирането и желанието за максимално облекчаване дейността на бизнеса“, посочи още той.

НАП следи денонощно колко зърно се изнася от страната

Източник: pariteni.bg

- реклама -