задлъжнялост

Връщаме се на работа задлъжнели всяка есен

Септември е месеца на сезонната задлъжнялост, веднага след дългите отпуски през лятото и на прага на първия учебен ден. Това показва анализ на колекторските агенции.

Българите изпадат в сезонна задлъжнялост през септември и след Нова година.

Септември се връщаме от отпуск, похарчили всичко и с натрупани дългове за сметки. Това е месеца и на допълнителните разходи за първия учебен ден, а и за смяна на гардероба.

Необслужваните дългове на физически лица, продадени на колекторски агенции, нарастват близо три пъти на годишна база. Общата сума на продадения дълг за първото полугодие на 2016 г. възлиза на 609 млн. лева при 221 млн. лева за същия период на 2015 г.

Това посочват от Асоциацията на колекторските агенции в България в анализа си за първите шест месеца на годината. Данните са базирани на проучване, което се провежда от независимия институт за маркетингови изследвания Ипсос България по поръчка на асоциацията.

Най-вече отлагаме плащане за телефон, вода и кабелна

Когато останем без пари първо отлагаме сметките за телефон, вода и кабелна. Парното също чака. Плащаме безпроблемно заеми, ток и наеми.

Профил на неизрядния платец

Връща се и профилът на лошия платец от годините на бума в кредитирането.

Това е млад мъж със средно образование на възраст до 30 години, натрупал дългове вследствие на изтеглени потребителски и бързи кредити, с които цели да подобри стандарта си на живот. Тези клиенти обикновено имат сезонна работа и не успяват добре да преценят финансовите си възможности

 

 

- реклама -