Мурад Хамид

Връщаме Мурад Хамид на Франция

Френският гражданин Мурад Хамид ще бъде предаден на компетентните съдебни власти на Република Франция въз основа на Европейска заповед за арест от 29.07.2016 г.

Това реши днес 12 състав на Софийски градски съд.

Хамид не се възползва от тридневния законов срок, в който можеше да се откаже от първоначалното си заявление, че иска незабавно да бъде екстрадиран във Франция.

Българският съд допуска и предаване на френските власти на всички вещи, които той е носел към момента на ареста му. До фактическото му екстрадиране, френският гражданин ще остане с мярка „Задържане под стража„. Решението на съда е окончателно и не подлежи на обжалване и протест.

За какво го търси Франция

Деянието, за което се иска предаване на френския гражданин е описано като „участие в организирана престъпна група за подготовка на терористични актове” и е посочено в заповедта като „тероризъм”, същото е включено в каталога по чл. 36 ал. 3 от ЗЕЕЗА под т. 2, поради което българският съд не следва да извършва проверка на двойна наказуемост.

Това деяние все пак съставлява и престъпление по българското право. Изрично е посочено в заповедта, че се иска от френските власти предаване на вещите, намерени в лицето в момента на ареста му.

- реклама -