Връчват наградите „Аскеер“

Наградите за постижения в театралното изкуство „Аскеер“ ще бъдат връчени тази вечер на церемония в театър „Българска армия“.

Голямата награда за цялостен принос ще получи актрисата Цветана Манева, а на Меглена Караламбова ще бъде дадена почетна статуетка.

Номинациите в 11-те категории са селектирани от 90 представления, реализирани от 1 май миналата година до 30 април тази.

В категорията „Водеща женска роля“ призът ще си оспорват Елена Атанасова, Мария Каварджикова и Светлана Янчева.

При мъжете за статуетката за водеща роля се състезават Боян Младенов, Ириней Константинов и Малин Кръстев. За режисура са номинирани Бина Харалампиева, Диана Добрева и Стайко Мурджев.

Председател тази година на фондация „Аскеер“ е актьорът от Военния театър Георги Къркеланов:

„Този 31 брой на „Аскеер“ ще бъде посветен на един от най-великите български възрожденци – това е светият отец Паисий Хилендарски.

През 1962 година слава Богу нашата православна църква го канонизира като светец.

Той е призната ренесансова личност на Европа и това ще бъде едно честване в европейски мащаб и в световен и аз съм щастлив, че режисьорът на тазгодишните „Аскеер“ и сценарист Борис Радев се вля с изключителната си енергия за честването на този голям български възрожденец, благодарение на който България отново възвръща своята историческа самоличност“.

Актрисата Цветана Манева ще получи „Аскеер“ за цялостен принос към театралното изкуство:

„На мен не са ми давали за изгряваща звезда, но приемете това, че сега ми дават за залязваща звезда“, пошегува се Цветана Манева.

Статуетката на воина с падащата каска е дело на Георги Чапкънов.

- реклама -