Връчват на кинолегендата Ален Делон почетна „Златна палма“

Филми с участие на Ален Делон цели седем пъти са били включвани в конкурсната програма на кинофестивала в Кан, но той никога не е получавал награда от него, констатира агенция АФП.

Тази несправедливост ще бъде поправена тази вечер с удостояването на легендата на френското кино с почетна „Златна палма“. Престижното отличие ще бъде връчено на Делон от неговата дъщеря Анушка.

И ако този заслужил приз, отличил Жан-Пол Белмондо и Жан-Пиер Лео, изглежда малко позакъсняла компенсация, присъждането му успя да предизвика полемики в началото на кинофестивала. Феминистки обвиниха актьора, че е „расист, хомофоб и женомразец“.

Активистки от американската асоциация „Жените и Холивуд“ стигнаха до това заключение, след като внимателно проучиха всички изказвания на Делон в миналото. Те внесоха петиция с 25 000 подписа до ръководството на кинофеста той да не бъде „почетен“. „Никакви почести за женомразците и агресорите“, реагираха и френските активистки от „Позволете си феминизъм“.

„Аз не съм срещу гей браковете, беше заявил преди време своята позиция Ален Делон. На мен не ми пука, нека хората да правят, каквото си искат. Но аз съм против осиновяването на деца от двойки от същия пол. Признах си, че съм ударил шамар на жена. Но в интерес на истината самият аз съм получавал много повече шамари, отколкото съм раздавал. В живота си никога не съм извършвал посегателства над жена! Лепнаха ми и етикета, че съм от крайната десница, защото съм приятел с Жан-Мари Льо Пен. Не, аз просто съм десен човек и точка по въпроса“, отговаря на нападките актьорът.

Генералният директор на кинофестивала в Кан Тиери Фремо се опита да защити 83-годишния актьор от това, което той нарече „политическа полиция“. „Делон има правото да мисли това, в което е убеден и е трудно да съдим от позицията на днешния ден за нещата, които са се случили преди доста години“, заяви Фремо.

- реклама -