Връчваме протестна нота на Франция заради скандално изказване на президента Макрон

Френският президент Еманюел Макрон, че той като президент предпочита „легалните мигранти от Гвинея или Кот д’Ивоар … вместо нелегалните украински или български банди“. Думите му бяха казани в интервю за Valeurs Actuelles, говорейки за нелегалната миграция.

Френският посланик у нас е извикан в понеделник в МВнР за даде разяснение

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева е наредила на посланика ни в Париж Ангел Чолаков да връчи протестна нота във френското външно министерство, съобщи bTV.

„Изказването на френския президент Макрон, че предпочита мигранти от Африка вместо „български и украински банди“ е поредната проява на политическа арогантност и високомерие, демонстрирани от един от настоящите лидери на някогашната Антанта“, заяви военния министър Красимир Каракачанов.

„В навечерието на 100 години от подписването на Ньойския договор в Париж подобно поведение показва, че историческите грешки не са научени от т.нар. политически елит на Европа. Това, че Макрон предпочита мигранти от Кот д’Ивоар си е негово право и мен не ме интересува. Не мога обаче да подмина с лека ръка квалификацията на българите като „банди“. Това е недопустимо и обидно.
Нека не забравяме, че точно преди 100 години, именно във френската столица, под натиска от Съглашението е подписан един от най-мракобесните договори, които пренареждат насилствено картата на Балканите и оставят тежка кървава следа в последващата история на балканските народи. Подобно поведение през 21-ви век, независимо от вложения в него смисъл, е дипломатически недопустимо. ЕС в своята същност е общност, която трябва да работи за еднакво спазване на човешките, икономическите и политически права на гражданите на държавите членки. Свободното придвижване на хора, стоки и услуги, залегнало в неговата философия, е един от водещите принципи“, заяви още Каракачанов.

Украинското министерство на външните работи вече покани френския посланик да разясни думите на президента относно „украинските банди”.

„Френският посланик отбеляза, че френската страна няма претенции към гражданите на Украйна, които посещават Франция. Следователно думите на Макрон, засягащи проблематиката на миграцията и законното трудоустройство, са били извадени от контекста”, съобщи след срещата говорителката на министерството Екатерина Зеленко.

Пред „Вальор актюел“ Макрон казва, че „предпочита да има законна, регистрирана, основана на квоти имиграция за определен брой години, отколкото потайната, нерегистрираната работа. „Предпочитам хора, идващи от Гвинея или от Кот Д’Ивоар, които са тук и вършат работа, отколкото българи или украинци с техните нелегални канали“, добавя той.

Интервюто на френския президент предизвика остра реакция сред цялата журналистическа гилдия във Франция. Авторитетният седмичник „Обсерватьор“ подчерта, че „за първи път президент на Франция дава интервю за крайно дясна медия“. Сп. „Мариан“ се възмущава от нескопосаните обяснения на администрацията на Макрон за скандалното интервю. „С това си интервю Макрон зави рязко към крайната десница“, пише в. „Либерасион“. Остри коментари има и във вестниците „Паризиен“ и „Фигаро“.

Интервюто на Макрон се интерпретира като намигане към дясното и търсене на по-добро позициониране срещу Марин льо Пен за президентските избори през 2022 г., посочва агенция ДПА.

- реклама -