ИКАР
Снимка: БГНЕС

Връчиха наградите ИКАР в международния ден на театъра

Филип Аврамов и Валери Йорданов спечелиха наградата „Икар-2017“ на Съюза на артистите в България за водеща мъжка роля за изпълненията си в „Ничия земя“ по филмовия сценарий на Данис Танович, сценична адаптация и режисура на Стоян Радев в Народния театър „Иван Вазов“.

Статуетката за водеща женска роля заслужи Албена Чобанова за Малама във „Вампир“ от Антон Страшимиров на Маргарита Мачева в Благоевградския театър.

Николай Поляков е най-добрият режисьор за спектакъла „Анна Каренина“ от Лев Толстой в Театър „София“. За музиката в постановката беше награден Христо Йоцов, отличен и за работата си в друг спектакъл на трупата – „Роня, дъщерята на разбойника“ от Астрид Линдгрен на Катя Петрова.

„Икар-2017“ за най-добро представление беше присъден на „Името“ от Матийо Делапорт и Александър дьо Ла Пателиер на проф. Здравко Митков в Сатиричния театър „Алеко Константинов“. Трупата беше отличена от министъра на културата Рашко Младенов за най-успешен сезон и театрален мениджмънт. В Сатирата отиде и наградата за дебют – на Александра Петрова за режисурата на „Хамелин“ от Хуан Майорга.

Наградите „Икар“ бяха връчени тази вечер на церемония по случай Международния ден на театъра – 27 март.

В поддържащите роли победители са Гергана Плетньова за Дорина в „Тартюф“ от Молиер на Красимир Спасов в Театър „Българска армия“ и Ивайло Христов за Лебедев в „Иванов“ от Чехов на Стефан Мавродиев в Младежкия театър „Николай Бинев“.

Гинка Станчева беше удостоена с наградата на председателя на САБ Христо Мутафчиев – „За чест и достойнство“.

Цветана Манева беше отличена за цялостен принос в преподавателската дейност – с видео, а Руси Чанев – писмено.

- реклама -