Возим се със „зелен билет“ в София заради мръсния въздух

Във връзка с високите нива на фини прахови частици, Столична община въвежда „зелен билет“ днес. Това означава, че в София срещу закупен „Зелен билет“ цял ден гражданите могат да пътуват за 1 лев по всички линии на обществения градски транспорт.

Концентрацията на фини прахови частици във въздуха в София към 7.30 тази сутрин е 122 микрограма за метър кубичен.

Превозният документ може да бъде закупен от пунктовете на Център за градска мобилност, касите на столичното метро, както и от водачите на превозните средства на градския транспорт и чрез мобилно приложение, съобщиха от общината.

Мярката се въвежда с цел стимулиране използването на обществен транспорт.

Временни буферни паркинги

За да се стимулира използването на обществения транспорт, в столицата разкриват и временни буферни паркинги в най-дясната пътна лента на основни входни булеварди – бул. „Александър Малинов“ при метростанция  „А. Т. Балан“ и Бизнес парк София; бул. „България“ между „Т. Каблешков“ и „Гоце Делчев“; при метростанция „Дружба“ на бул. „Цветан Лазаров“ и бул. „Кръстьо Пастухов“; бул. „Ботевградско шосе“ при спирката на трамвай 22; на бул. „Царица Йоана“ при метростанция „Люлин“; на бул. „Панчо Владигеров“ при метростанция „Сливница“ и „Западен парк“.

Междувременно продължават и проверките за нерегламентирано изгаряне на отпадъци.

Заради високото ниво на фини прахови частици във въздуха пулмолозите препоръчват на хората с хронични респираторни и сърдечносъдови заболявания да избягват продължителен престой навън, а директорите на училища и детски градини да не провеждат занятия на открито.