Воюващите страни в Либия едва крачка по-близо до споразумение

Преговорите за договаряне на безусловно и безсрочно спиране на огъня в Либия не се увенчаха с пробив, въпреки че на тях бе постигнат напредък. Това заяви днес пред репортери руският външен министър Сергей Лавров.

По думите на ръководителя на руската дипломация премиерът на Правителството на националното съгласие в Триполи Файез Сарадж и ръководителят на Висшия държавен съвет на Либия Халед ал Мешри са подписали споразумението за спирането на огъня, но Халифа Хафтар е поискал още време, за да обмисли въпроса.

Враждуващите страни спазват от неделя примирие, което трябваше да доведе до официално споразумение, по което се преговаря в Москва.

сн. БГНЕС/ЕРА

Маршал Хафтар командва базираната в Източна Либия така наречена Либийска национална армия, която се опитва да превземе столицата Триполи.

От началото на настъплението на силите на Хафтар към Триполи са убити над 280 цивилни, както и около 2000 бойци по данни на ООН. Изселени са близо 150 000 либийци.

Турският външен министър Мевлют Чавушоглу заяви, че Хафтар е поискал време за размисъл по споразумението до утре сутринта.

- реклама -