Нинова, БСП, избори

Вотът в БСП – легитимен, Нинова печели убедително

Прекият избор за лидер на БСП е легитимен, след като в 15 часа избирателната активност мина 56%.

Това съобщи шефът на червената ЦИК Емил Войнов.

Корнелия Нинова спечели безапелационно прекия избор за председател на БСП с над 80% подкрепа от съпартийците си.

Това съобщиха от екипа й.

„Нинова извървя тежкия път на историческа промяна, с която наложи най-демократичния избор, в който участваха всички членове на БСП. В света няма по-модерна форма, която въведоха българските социалисти, като се наредиха до испанските, германските, френските и английските партии.

Провеждането му беше адски трудно, защото Нинова проправи пътя на нещо ново по време на световна пандемия и при жестока вътрешна и външна опозиция и съпротива. Намесата отвън дойде от други партии, които заедно с вътрешната опозиция направиха многобройни опити да бламират прекия вот. На моменти вътрешната опозиция беше много по- ожесточена от външната и действа с опити за саботажи, ирационално и във вреда на БСП.

Нинова стоически отстоя като нито се предаде, нито се продаде като, устоя на атаките както на свои, така и на чужди. Лидерът на социалистите преведе партията през кризата, консолидира я и ѝ даде посока.

Този избор беше наблюдаван и очакван от всички политически играчи в България. Нинова нагледно показа, че както променя партията си, така може да промени и модела на управление в България“, посочват още от екипа на Корнелия Нинова.

Кирил Добрев пусна във фейсбук видеообръщение към симпатизантите си. В него той благодари за подкрепата.

„Показахме, че мнението ни има значение и не можем да бъдем пренебрегвани и натикани в ъгъла. Но #битката предстои и #мобилизацията е важна. Тепърва трябва да преминем през много препятствия и се надявам да го направим #заедно“, написа Добрев към поста си. Във видеото той споделя, че върху неговите застъпници е оказван силен натиск и са били „извергнати“.

Изборният ден премина с много жалби и сигнали за нарушения.

Нито едно от нарушенията не е съществено и може да повлияе на изборния резултат, категоричен бе Войнов.

Част от жалбите са относно сменени изборни помещения. Подмяната се е наложила поради обстоятелството, че кметове или кметски наместници, които не са от БСП, са нарушили предварителните споразумения за помещения, обясни зам.-шефката на комисията Румяна Сидерова. Това била и причината за започване по-късно на гласуването в част от секциите.

Имало жалби, че някои общински съвети не са разгласили графиците на мобилните секции и така застъпниците по-трудно са ги открили. Нарушението е отстранено на повечето места, обясни Сидерова.

Разгледан е и сигнал за създадената прекалено голяма подвижна секция в район „Приморски“ във Варна, в която трябва да гласуват 418 души. Имало е съмнения дали могат да бъдат обиколени всички, не са били уведомени застъпниците. Пратена е втора кутия.

От столичния район „Средец“ пък са пуснали жалби за предварително попълнени протоколи.

 

 

- реклама -