Вотът на парламента: Кабинетът „Петков“ падна

Вотът на парламента: Кабинетът „Петков“ падна след първи вот на недоверие срещу него. В подкрепа на искането кабинетът да бъде свален гласуваха общо 124 депутати, 115 бяха „против“, а въздържали се нямаше.

При прегласуването гласовете „за“ бяха с един по-малко. Оказа се, че „против“ е гласувал депутатът от ДПС Рамадан Аталай, който след това обясни от трибуната на НС, че е сгрешил по време на втория вот.

При началото на заседанието се регистрираха 181 депутати, а в залата присъстваха 239 депутати, като за вота дойде и депутата от ДПС Делян Пеевски, който не присъсътва нито при гласуването на оставката на Никола Минчев като председател на НС, нито по време на дебатите за вота за недоверие.

Вносители на вота са депутатите от ПГ на ГЕРБ, а причината за искането е несправяне с икономическата и финансова политика. Дебатите по темата във вторник продължиха осем часа, а в края на деня залата постепенно започна да се изпразва.

За да е успешен вотът Конституцията изисква поне 121 да гласуват „за“ него.

Беше чест за мен да водя правителство, което беше свалено от г-н Пеевски, г-н Борисов, Слави Трифонов и г-жа Митрофанова. Това заяви от парламентарната трибуна Кирил Петков след вота, който свали кабинета. 

„Този вот е само една много малка стъпка от много дълъг път. Те не разбраха, че така не могат да спечелят българския народ. Обещаваме, че ще продължим да отвоюваме държавата си и един ден ще имаме България без задкулисие, мафия. България ще бъде една нормална европейска държава“, добави Петков.

С днешното гласуване кабинетът „Петков“ става първото правителство в най-новата българска история, което е свалено след гласуване на вот на недоверие. 

Темата накратко:

  • ГЕРБ-СДС внесоха вот на недоверие срещу кабинета „Петков“ заради икономическата политика на правителството. Дебатите по него продължиха цял ден.
  • Вотът се гласува на извънредно заседание на Народното събрание от 19:10 ч.
  • Около парламента се провеждат два протеста. На пл. „Александър Невски“ са поддръжниците на партия „Възраждане“, които са против кабинета на Кирил Петков. Пред сградата на Народното събрание се провежда протест в подкрепа на кабинета.

Още по темата:

- реклама -