Володимир Зеленски е новият президент на Украйна

Володимир Зеленски, актьорът, който изигра Наполеон и президента на Украйна в кинокомедия, е новият президент на Украйна. Това показват първите резултати от екзитпола след края на изборния ден. Той е получил 72,55 % подкрепа от избирателите, които отидоха днес да урните.

Досегашният президент на Украйна Петро Порошенко призна изборната си загуба. Той поздрави новоизбрания държавен глава Владимир Зеленски. Въпреки поражението, Порошенко обеща да остане в политиката

Роден в Кривой Рог, той получава юридическо образование, но не работи дори ден по своята специалност. Зеленски създава успешно студио, което произвежда хумористични предавания, комедийни филми и сериали. В един от тях – „Слуга на народа“ – Зеленски играе учител, който става президент на Украйна.

„Аз се стремя към президентския пост за един мандат“, казва в платформата си Зеленски.

В първия си законопроект той призовава хората да могат да определят задачите на властта чрез референдуми. Всеки бизнесмен да може да легализира доходите си срещу 5% от тях. Всяко дете ще може да натрупа в своята сметка доходи от продажбата на държавни природни богатства. Монетизиране на помощи и субсидии. Украйна да се превърне в световен лидер в продажбата на екологични храни. Това са част от залегналите идеи на Зеленски.

- реклама -