Войната в Украйна: Нова руска ракетна атака над Одеса

Въпреки съобщенията за успешна евакуация на всички цивилни от металургичния завод „Азовстал“, се предполага, че там все още има жители на обсадения пристанищен град Мариупол. За нова руска ракетна атака над Одеса съобщиха украинските власти.

След руския ракетен обстрел над Одеса се съобщава за един загинал и петима ранени. В търговски център е избухнал пожар, съобщава украинската агенция Униан.

Управителят на Донецка област Павло Кириленко заяви, че в металургичния завод „Азовстал“ в Мариупол все още има над 100 цивилни граждани, съобщава БНР.

По думите му евакуацията върви трудно заради силния натиск от страна на руските военни в района. В обсадения пристанищен град се намират и около 100 хиляди негови жители, допълни Кириленко.

Американският президент Джо Байдън е подписал приетия от Конгреса закон за подпомагане на Украйна с оръжия и боеприпаси, подобен на програмата „Заем-Наем“, с която Съединените щати са помагали материално на съюзниците си, включително на Съветския съюз, в битката срещу Третия Райх. Това съобщи Белият дом.

Байдън коментира, че се притеснява, че руският президент Владимир Путин не вижда изход от войната в Украйна.

„Той погрешно реши, че нахлуването в Украйна ще разедини НАТО и Европейския съюз“, каза американският президент.

Неговата говорителка Джен Саки също коментира вчерашната реч на руския президент Владимир Путин на Червения площад.

„Путин представи една ревизионистка версия на историята. Това е дезинформация. Предположението, че войната на Путин е предизвикана от западна агресия, очевидно е абсурдно.“

- реклама -