Войната продължава: Киев отхвърля отстъпването на територия за мир

Руските сили продължават офанзивата си в източния украински регион Донбас. Москва е насочила усилията си към превземането на Северодонецк в Луганска област.

Руската армия и сепаратистите вече са достигнали покрайнините на града и продължават да го обстрелват. Украински представители предупреждават, че Северодонецк е напът да се превърне в нов Мариупол.

А на този фон, украинският президент Зеленски категорично отхвърли възможността страната му да се откаже от част от територията си в името на мирно споразумение с Русия.

В традиционното си вечерно видеообръщение Зеленски разкритикува предложенията на някои западни политици Украйна да направи отстъпки на Москва, включително чрез отказ от своя територия.

Повод за това стана изказване на бившия американски държавен секретар Хенри Кисинджър, който каза на Световния икономически форум в Давос, че Украйна трябва да приеме преговори с Русия, дори ако от нея бъдат поискани отстъпки.

„В някои западни медии започнаха да се появяват симптоматични редакционни статии, в които се твърди, че Украйна трябва да приеме така наречените трудни компромиси, като се откаже от територия в замяна на мир.

Може би „New York Times” през 1938 г. също пише нещо подобно. Но сега, нека ви напомня, е 2022 г. И зад всички тези геополитически причини онези, които съветват Украйна да даде нещо на Русия, велики геополитици, невинаги искат да видят обикновените хора.

В Давос, например, г-н Кисинджър изплува от дълбокото минало и каза, че парче от Украйна трябва да се даде на Русия. Имам чувството, че за господин Кисинджър годината не е 2022 г., а 1938”, заяви Зеленски.

Междувременно сепаратисти отказват да се сражават в Луганск.

Източник: Нова телевизия

- реклама -