Войната, ден 24: Украйна загуби достъп до Азовско море, остава тежка ситуацията в Мариупол

Украинското министерство на отбраната съобщи късно в петък, че въоръжените сили на страната „временно“ са загубили достъп до Азовско море

на фона на стягането на руската примка окото важното пристанище Мариупол, съобщи Ройтерс.

„Окупаторите постигнаха частичен успех в Донецкия оперативен район и временно лишиха Украйна от достъп до Азовско море“, се казва в съобщение на украинското военно министерство.

В петък Русия съобщи, че силите й „затягат примката“ около Мариупол, където според оценките 80 процента от жилищата са засегнати,

а около 1000 души е възможно да са все още затрупани в импровизирано бомбоубежище под разрушения от обстрела театър.

Стотици хиляди хора са под ударите на ограниченията на обсадата без ток, отопление и прясна вода.

Продължават усилията на спасителните екипи за откриване на оцелели сред останките на разрушения театър след бомбардировка.

Междувременно от украинското министерство на отбраната беше съобщено, че въоръжените сили на страната „временно“ са загубили достъп до Азовско море на фона на затягането на руската примка окото Мариупол.

Ръководителят на британското военно разузнаване заяви по-рано, че Русия преминава към „стратегия на изтощаване“, след като не е успяла да постигне целите.

И тази сутрин в Киев беше обявена въздушна тревога.

Съдържателните преговори за мир и сигурност в Украйна са единственият шанс за Русия да намали щетите, причинени от нейните грешки.

Това заяви във видеообръщение украинският президент Володимир Зеленски.

- реклама -