Войната: Битката за Мариупол приключи, Украйна призовава за размяна на военнопленници

Украйна призовава за размяна на военнопленници, след евакуирането на бойците от мариуполския стоманодобивен завод „Азовстал“, чиято съдба в момента остава несигурна.

Битката за града изглежда приключила след опустошителната обсада, продължила близо три месеца.

Над 900 бойци са евакуирани от завода в контролирани от Русия райони от понеделник насам, съобщи руското министерство на отбраната.

Не е ясно колко бойци все още се намират в пристанищния град.
Русия заяви, че те ще бъдат третирани в съответствие с международните норми, но високопоставен руски политик каза, че „нацистки престъпници“ не трябва да участват в размяната на пленници.

Падането на Мариупол ще даде на Русия сухопътен мост към Крим и контрол над Азовско море.

Лидерът на сепаратистите в Донецк Денис Пушилин заяви, че съд ще реши съдбата на украинските бойци от „Азовстал“ в Мариупол,

съобщи местна медия.

Русия съобщи по-рано, че общо 959 украински бойци, сред които 80 ранени, са се предали от бункерите и тунелите под стоманодобивния завод от понеделник насам.

Междувременно преговорите между Русия и Украйна за прекратяване на войната бяха отложени, като и двете страни се обвиняват взаимно в непреклонност.

Според украинските военни руските сили продължават да нанасят ракетни удари по военни цели и цивилни граждани в цяла Украйна.

Русия стреля с ракети с голям обсег, защото нейната армия не може да демонстрира значителни постижения на земята, заяви украинският президент.

Във видеообръщение, публикувано късно снощи, Володимир Зеленски каза, че е имало ракетни обстрели в областите Лвов,

Суми и Чернигов, въздушни удари в района на Луганск и „саботажна дейност“ в граничните райони.

- реклама -