Война: Зеленски очаква Русия да засили атаките срещу Украйна тази седмица

Украинският президент Володимир Зеленски заяви, че очаква Русия да засили атаките си срещу страната му.

През тази седмица на среща на върха ЕС ще обсъди дали да подкрепи кандидатурата на Украйна за членство.

Според Володимир Зеленски Русия ще засили атаките си не само срещу Украйна. Във видеообръщението си тази нощ той подчерта, че за страната му започва историческа седмица.

„Мисля, че за всички е очевидно, че от 1991 година са малко съдбоносните решения за Украйна, като това, което очакваме. И съм уверен, че само положителното решение е в интерес на цяла Европа. Очевидно трябва да очакваме по-голяма враждебна активност от Русия – целенасочено и демонстративно. Точно тази седмица. Не само срещу Украйна, но и срещу други европейски държави. Ние се подготвяме. Готови сме!“

Украинският президент каза още, че Русия струпва сили в Харковското направление, в Запорожска област.

Продължават също ожесточените боеве и в Донбас, където по думите му руската армия използва най-голям брой артилерия.

По-рано украинските въоръжени сили съобщиха, че са отблъснали атаки на руските войски, които са се опитали да завземат южните подстъпи на градовете Лисичанск и Северодонецк. В самия Лисичанск има много разрушения, а по-голямата част от Северодонецк е в руски ръце.

Губернаторът на Луганск Сергий Гайдай заяви, че сраженията правят евакуацията от града невъзможна.

Междувременно Русия съобщи, че е превзела село близо до Северодонецк.

Според британското министерство на отбраната Русия и Украйна продължават тежките бомбардировки около индустриалния град „с малка промяна на фронтовата линия.“

В Харков, северозападно от Луганск, руското министерство на отбраната заяви, че неговите ракети „Искандер“ са унищожили оръжия, наскоро доставени от западни страни.

В Южна Украйна западните оръжия помогнаха на украинските сили да напреднат на 10 км към окупирания от Русия Мелитопол, съобщи кметът на града в Телеграм.

Източник:БНР

- реклама -