Война: Украинските сили се изтеглят от Северодонецк

Украинските сили започнаха изтегляне от Северодонецк – последния голям бастион на украинската съпротива в Луганска област. Това става четири месеца след началото на руската инвазия.

На украинските сили беше наредено да се оттеглят от източния град Северодонецк, тъй като вече няма смисъл да се защитават разпокъсаните позиции, защото всеки следващ ден води до нови жертви, заяви управителят на Луганска област Серхий Хайдай.

Цялата инфраструктура на Северодонецк е унищожена, 90% от домовете са с нанесени при обстрела щети, 80% от тях са непроправимо разрушени. Смята се, че стотици цивилни остават в града, много от тях са намерили убежище в химическия завод Азот.

С падането на Северодонецк, цяла Луганска област остава под руски контрол, с изключение на град Лисичанск, който според местните власти руснаците много трудно ще превземат, защото има сериозни отбранителни позиции.

Украинският министър на отбраната Олексий Резников съобщи, че през последния месец и половина страната е получила около 200 единици 155-милиметрови оръдия по стандартите на НАТО.

Според Резников тези оръжия са по-точни и ефективни и присъствието им променя „картината на бойните действия“.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски приветства  решението страната му и Молдова да получат статут на кандидатки за еврочленство.

Според Зеленски решението е най-сериозната стъпка за засилване на Европа в условията на руската агресия, предава БНР.

„Днес беше признато, че Украйна не е мост, не е „възглавница“ между Запада и Русия, не е „буфер“ между Европа и Азия, не е зона на влияние, нито пък сива или транзитна територия. Не е границата между „орките и елфите“. Украйна е бъдещ равноправен партньор на най-малко 27 европейски държави“.

Русия, от своя страна, обяви, че решението на европейските лидери ще има отрицателни последици.

По думите на говорителката на руското външно министерство това е пореден ход за „ограничаване на Русия“ в геополитически план.

- реклама -