Война: Русия засилва натиска в Източна Украйна, разрушена е голяма част от Лисичанск

Русия увеличава натиска си в Източна Украйна в опит да установи контрол над източния регион Донбас.

Украинският президент Володимир Зеленски отново призова за повече западни оръжия, които да помогнат на Украйна да надделее във войната.

Днес се навършват 100 дни от началото на войната в Украйна.

Във видеообръщението си тази нощ президентът Володимир Зеленски заяви, че няма особена промяна в обстановката в Северодонецк, където се водят най-интензивните боеве през последните дни.

Зеленски потвърди, че Съединените щати ще изпратят на Украйна високомобилни артилерийски ракетни системи:

„Съединените щати потвърдиха на различни нива, че изпращат вискомобилни артилерийски ракетни системи на нашата страна.

Тези оръжия наистина ще помогнат да спасим животи и и да пазим нашата земя. Благодарен съм на президента Байдън, на всички американски приятели, както и на народа на Съединените щати за тази подкрепа.

Очакваме я с нетърпение. Очакваме също така добри новини за снабдяването с оръжия от други партньори. Например, днес получихме нов пакет отбранителна помощ от Швеция.

Много съм благодарен на лидерите на тази държава. Работим, за да осигруим модерни бойни системи на много по-високо ниво“.

По-голямата част от украинския град Лисичанск е разрушена, съобщи представител на местната украинска власт.

Вчера руските сили нанесоха удари по украинските позиции в Донбас, а Киев заяви, че Москва контролира 20% от украинската територия.

Губернаторът на Донецка област каза, че руските сили в източната част на Украйна се опитват да напреднат на юг към ключовите градове, контролирани от Киев, Краматорск и Славянск.

Междувременно руското министерство на отбраната съобщи, че тихоокеанският флот на Русия започва едноседмична серия от учения с участието на повече от 40 кораба и до 20 самолета. Ученията ще се проведат от 3 до 10 юни.

- реклама -