Война и пчели вдигнаха цените, посрещаме Великден със свещи от Скопие

Война и пчели вдигнаха цените, посрещаме Великден със свещи от Скопие. Вносни свещи от Северна Македония и Сърбия заляха тази година пазара преди Великден, ожалиха се пред „Телеграф“ свещеници.

Те не отговарят на стандарта на Българската православна църква и подбиват продажбата на родното производство. Продажбата на църковните свещи преди Великден е по-слаба и от годините на ковид епидемията, продължават с жалбите си отчетата.

Според тях много продавачки в нашите църкви особено по селата купуват свещи с такъв произход, а после ги продават на установените от Светия синод цени без знанието на свещениците. Но и вносът, и частното производство на свещи са законни, след като бе отменен монополът на БПЦ за производството им.

Криза

Една от причините за това, че вече няма по-евтини църковни свещи от 80 стотинки. Увеличението на цената влезе в сила от 1 юли 2022 г., за това има и реални причини.

Всички суровини идват от Русия и Украйна – и парафинът, и памукът, и като добавим и транспортните разходи, и затрудненията, причинени от войната между двете страни, става ясно, че няма как цените да не растат. Восъкът  също поскъпва и ще поскъпва още, защото проблемът с измирането на пчелите вече е световен. А като няма мед, няма и восък, обясняват ситуацията запознати

Дъмпинг

Повишената цена у нас доведе до заливане с ментета, които се пласират главно от представителите на една специфична етническа общност.

На Женския пазар връзката от 20 свещи се продава за 3 лева, т.е. 15 стотинки за брой, но се предлагат и „промоции“ за по 2 лева. Същевременно в социалните мрежи има множество оферти за продажба на църковни свещи, обаче без собствениците на сайтовете да обявяват в тях цените си, като дават електронни адреси за връзка.

Нова мода измества традициите

Нова мода е на път да измести традиционните свещи. Социалните мрежи преливат от оферти, предлагащи свещи – скулптури от восък на Христос, Богородица и различни светии, като според размера или сложността на композицията цените им могат да стигнат и докъм стотина лева.

Такива в София могат да се намерят и на уличните сергии на пчеларите наред с меда и други пчелни продукти. „Не е задължително да ги палите, съветват продавачите. Във восъка са добавени химикали, които правят свещта издържлива на по-високи температури, и можете да си я държите просто като украса.“

НАП чака избора на патриарх

Кончината на патриарх Неофит на 13 март спря временно ревизията, която Националната агенция за приходите извършва в Българска патриаршия – Св. Синод, съобщиха от НАП пред „Телеграф“. Ревизията е спряна поради смъртта на единствения представляващ и ще бъде възобновена след избиране на постоянен представляващ, гласи отговорът на агенцията.

Оттам уточниха, че и срокът на приключването на проверката зависи от това кога ще бъде възобновена. НАП започна ревизия на Българската патриаршия през ноември миналата година. Проверката е за установяване на задължения за корпоративен данък в периода 2017-2022 г. Светият синод обаче категорично не е съгласен държавата да проверява сметките му. Той е изпратил писмо до НАП, в което определя ревизията като противоконституционна и риск за националната сигурност.

- реклама -
error: Съдържанието е защитено