Война: 60 жертви на бомбардировка в училище в Източна Украйна

60 души, укривали се в училище в източния украински регион Луганск, са загинали при руска бомбардировка, съобщи тази нощ украинският президент Володимир Зеленски.

Вчера за Украйна беше ден, изпълнен с дипломатически събития, с посещения на канадския премиер Джъстин Трюдо,

председателя на германския Бундестаг Бербел Бас, първата дама на Съединените щати Джил Байдън, също и музиканти от ирландската банда U2 (Ю Ту).

Губернаторът на Луганска област Серхий Гайдай заяви по-рано, че 90 души са се били приютили в сградата на училището в украинското село Билохоривка, 30 от тях са спасени.

По думите му руски самолет е хвърлил бомбата в събота. Няма коментар от страна на Русия. През последните осем години голяма част от региона се намира под контрола на подкрепяни от Русия сепаратисти.

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш е „ужасен“ от бомбардировката на училище в Източна Украйна, заяви говорителят му.

Междувременно Международният комитет на Червения кръст съобщи, че над 170 цивилни, евакуирани от района на Мариупол, включително от стоманодобивния завод „Азовстал“, са пристигнали в Запорожие.

Първата дама на САЩ Джил Байдън направи вчера необявено предварително посещение в Украйна и се срещна със съпругата на украинския президент Олена Зеленска.

Двете посетиха училище, което в момента се използва като временен подслон за разселени хора. Байдън заяви, че иска „да покаже, че хората от Съединените щати подкрепят народа на Украйна“, и подчерта, че войната е „брутална“ и трябва да спре.

Украинският президент Володимир Зеленски пък проведе среща с председателя на германския Бундестаг Бербел Бас, която посети Киев. Зеленски благодари на Германия, че подкрепя суверенитета и териториалната цялост на Украйна.

Двамата обсъдиха по-нататъшната военна помощ за Киев от страна на Германия, както и засилването на санкциите срещу Русия.

В Украйна вчера беше и премиерът на Канада Джъстин Трюдо. Той обяви, че Канада изпраща нови оръжия и оборудване за армията на Украйна, както и че ще наложи нови санкции на руски лица и компании.

Музиканти от ирландската рокбанда U2 (Ю Ту) направиха изненадващо изпълнение в станция на метрото в украинската столица Киев, където изпълниха някои от най-големите хитове на групата.

В поредното си обръщение към нацията тази нощ президентът Зеленски каза:

„Сигурен съм, че този ден в Украйна показа, че вече сме пълноценна част от свободния свят и обединена Европа.

Това е очевиден контраст със самотата на Москва в злото и омразата, която всички ще видят по-късно днес“.

Източник: БНР

- реклама -