Военното положение в Украйна влезе в сила

В 9 ч. българско време влезе в сила въведеното от Украйна 30-дневно военно положение в граничещите с Русия райони. Очаква се и засилен контрол по всички гранични пунктове на Украйна. Българското посолство в Киев разкри гореща телефонна линия, на която сънародниците ни могат да получат повече информация.

В съда в Симферопол трябва да бъдат определи мерките за неотклонение на 9 украински военнослужещи, задържани при сблъсъка между бойни кораби на Русия и Украйна в неделя в района на Керченския пролив. Обвинението срещу тях е за незаконно преминаване на държавната граница на Руската федерация. Вчера съдът остави до 25 януари в предварителния арест 12 украински военни. Други трима, ранени в резултат на откритата от руските граничари стрелба, засега остават в болница в град Керч без опасност за живота. Те ще бъдат съдени, когато здравословното им състояние позволи това. Ако бъдат признати за виновни, задържаните общо 24 украински военнослужещи могат да получат до 6 години затвор.

Москва ги обвинява, че незаконно са навлезли в руски териториални води на борда на три военни кораба и не са се съобразили с установения ред за преминаване през Керченския пролив. Киев припомня, че от 2003 г. действа двустранно руско-украинско споразумение, което гарантира свободното плаване на кораби на двете страни в Азовско море и Керченския пролив.
- реклама -