танкове
сн. БГНЕС

Военното министерство спря процедурата за придобиване на нови танкове

Министерството на отбраната изпрати писма до фирмите „Патриа“ и  „Дженерал Дайнамикс“, че прекратява процедурата за придобиване на бойни бронирани машини за Сухопътните войски.

Ценовите предложения на двете фирми, допуснати до втория й етап, значително превишават рамката, утвърдена от Народното събрание.

До прекратяване на процедурата се стигна след като министърът на отбраната Красимир Каракачанов възложи на специална политико-военна работна група да проведе информативни срещи с представители на фирмите относно възможностите за намаляване на цените.

От разговорите стана ясно, че това е невъзможно без съществена промяна на изискванията на тактико-техническите задания по проекта, които биха позволили на фирмите да предложат алтернативни технически решения при запазване на изискваните бойни способности на машините. В същото време евентуална промяна в изискванията пък би довела до дискриминиране на отстранените вече участници в процедурата.

Междувременно министърът на отбраната възложи на ръководството на държавното дружество „ТЕРЕМ-ХОЛДИНГ“ ЕАД да проучи възможностите за организиране на съвместно производство на бойни машини на територията на България  с максимално участие на българската отбранителна индустрия.

- реклама -