Спартан

Военно-окръжната прокуратура в Пловдив проверява случая с авариралия „Спартан”

Военно-окръжната прокуратура в Пловдив се е сезирала по случая с аварирането на военнотранспортния самолет „Спартан” C-27J. Започнато е досъдебно производство. Това съобщи пред bTV зам.-министърът на отбраната Анатолий Величков.

Със случая е натоварено специалиазираното звено на служба „Военна полиция”, което трябва да събере данни и веществени доказателства, свързани с произшествието.

Предстои да се установи дали е имало опасни условия, при които то е възникнало, и дали са небезопасни действията и решенията на екипажа. Трябва да се установи също дали е имало повреди или отклонения в режимите на работа на съотвените системи и агрегати, както и дали има предишни случаи, които имат касателство към това произшествие.

По думите на Величков ще бъде изготвен доклад в рамките на месец и ще се докладва на министъра на отбраната, като е възможно докладът да е готов и в по-кратък срок.

Величков предположи, че е възможно силният вятър да е причинил произшествието, но това трябва да бъде установено в доклада и заключенията на „Военна полиция”.

„Мога само да потвърдя, че в интернет средата се появиха съобщения и за конструктивните характеристики на самолетите „Спартан” C-27J, които за някои от специалистите е известно, че имат изнесен ниско център на тежестта, което създава определени специфични условия при управление”, допълни зам.-министърът.

Той отбеляза също, че имаме рамков договор за поддръжката на самолетите „Спартан”, сключен през 2011 г. за 10-годишен срок, но конкретен договор към момента няма.

„Предходният – 5-годишен конкретен договор, изтече през април 2017 г. В момента сме в процедура на преговори с италианската компания „Аления Леонардо” за подписване на нов”, посочи Величков.

Поканили сме италианската страна на 2 февруари на разговори в Министерството на отбраната в София, каза също зам.-министърът.

„Трябва да установим цена за следващите 4 г., колкото са останали до 2021 г., която се колебае около 17 млн. евро. Искаме да преговаряме за цената, която по наше мнение е доста висока”, отбеляза Величков.

- реклама -