Зимбабве, преврат, военни, Могабе

Военните в Зимбабве отричат да са извършили преврат

Тази нощ военни от армията на Зимбабве превзеха сградата на Националната радиопредавателна компания.

Оттам говорител на военните прочете изявление, в което обяви, че „това не е военен преврат“, като единствената цел на излезлите по улиците войници е „престъпниците около президента“ на страната Робърт Мугабе.

Едновременно с това военните увериха, че 93-годишният държавен глава и неговото семейство са добре и в безопасност. Според свидетелски показания, малко преди това около дома на Мугабе са били чути изстрели. Съобщението дойде след като стана ясно, че по улиците на града има военни, които са установили контрол над центъра на града и са блокирали пътя към Народното събрание и по-важните правителствени сгради и съдилища.

В понеделник,  главнокомандващия на армия обяви, че военните са готови да „пристъпят напред“ за да спрат чистката, организирана срещу привържениците на уволнения вицепрезидент на страната. Това подсили някои опасения, че всъщност армията извършва преврат, тъй като по-рано във вторник от управляващата партия отправиха подобни обвинения срещу военните, които заеха ключови позиции около столицата на страната, малко преди да установят контрол над града.

- реклама -