Бачварова, граница

Военните остават на границата и днес

60 военнослужещи от състава на военно формирование 26 400 – Благоевград с 9 броя специализирана техника продължават и днес да подпомагат екипите на „Гранична полиция“ в охраната на държавната граница на ГКПП – Кулата.

Предварително разработеният план за съвместни действия на Министерството на вътрешните работи и Министерството на отбраната е активиран на 28 май. Военнослужещите бяха на терен за изпълнение на задачи в съответствие с Плана за съвместни действия на МВР и МО, които се състоят в извършване на пеши и механизирани патрули, наблюдателни постове и поддържане на сили за бързо реагиране при дислоциране в критични участъци.

До момента са изпълнени 30 механизирани, 26 пеши патрула и 12 наблюдателни поста. Във военно формирование 26 400 – Благоевград се поддържат сили за бързо реагиране при дислоциране в критични участъци.

На 27 май 60 нелегални бежанци преминали през българо-гръцката граница бяха задържани в Гранично полицейско управление в Петрич. Това предизвика свикване на спешно съвещание в областната управа в Благоевград, на което присъстваха вътрешният министър Румяна Бъчварова, премиерът Бойко Борисов, областният управител на Благоевград, Антонио Ангелов, шеф на Гранична полиция и др.

Засилена бе охраната от армия и МВР по границата с Гърция. По-късно премиерът Бойко Борисов заяви, че повечето нелегални мигранти са върнати в Гърция.

- реклама -